Júniusi ajánló

by - Wednesday, June 28, 2017

Nagyon rég nem hoztam már ehhez hasonló bejegyzést, és az utóbbi időben, hála a vizsgaidőszak végének közeledtével, egyre több időm volt sorozatokat és filmeket nézni, valamint olvasni. Ennek örömére született meg ez az ajánló, ami remélem elnyeri majd a tetszéseteket!


KEDVENC SOROZAT // THE HANDMAID'S TALE

Valószínűleg a legtöbben már hallottatok a Hulu legújabb sorozatáról, ami bombaként robbant be a köztudatba. Igen, ez lenne a The Handmaid's Tale, magyarul A szolgálólány meséje. Alapjául Margaret Artwood 1985-ben kiadott könyve szolgál, ami egy olyan disztópikus társadalmat fest le, ahol a nő egyetlen értéke a termékenység. A történet Offred életét követi, aki volt olyan "szerencsés", hogy szolgálólányként egy tehetős családhoz került, azzal a boldogságos feladattal, hogy gyermeket szüljön parancsnokának és annak meddő asszonyának. 

Ugyanis az emberiséget a kihalás fenyegeti, mivel egyre kevesebb gyermek születik. Gileád vezetői ezt Isten büntetésének tekintik, és úgy próbálják megoldani a problémát, hogy erőszakkal begyűjtik az összes termékeny nőt, átnevelik őket, és egy-egy rangosabb férfihez rendelik őket, hogy azután gyermeket szülhessenek nekik. Közben pedig úgy kezelik őket, mint valami utolsó kutyát, akivel bárki bármit megtehet, hiszen a szolgálólányok nem is igazán emberek már, hanem sokkal inkább tenyészállatok. Persze mindezt a magasztosság és vallásosság köpenyébe bújtatva teszik, ami könnyed igazolást nyújt a legborzasztóbb tetteiknek is. "Isten akarta így". "Isten nevében tesszük, amit teszünk." "Isten nehézségek elé állít minket, hogy aztán bőséges jutalomban részesülhessünk." 

Összeségében ez a sorozat nagyon brutális. Megrázó, erős és sokkoló, bár egy kicsit lassú folyású. Lényegében mégsem nagy baj ez, hiszen így legalább van ideje az embernek feldolgozni a látottakat és elgondolkodni azokon. Mert bőven van min. Ijesztő, hogy mennyire valószínű és hiteles az a jövő, amit ez a sorozat lefest. Offred története borzalmas és érdekfeszítő egyszerre, és mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy kicsit is szereti az ilyen dolgokat.


KEDVENC ZENE // LORDE - MELODRAMA

Talán nem teljesen ismeretlen számotokra Lorde neve, aki egy fiatal új-zélandi énekesnő. A Melodrama az ő második albuma, ami a 2013-ban kiadott Pure Heroine-t követi. Én személy szerint már akkor is imádtam Lorde összes dalát, és nagyon régóta vártam már, hogy ez az album is megszülessen és nyilvánosság elé kerüljön, ami végre idén júniusban meg is történt. A Melodramán tizenegy dal kapott helyet, köztük a a Green Lighttal és a Perfect Places-zel, amikhez már az album megjelenése előtt is lehetett szerencsénk.

Lorde elmondása szerint az összes dal egy buliról, és annak különböző stádiumairól szól, ugyanakkor nem lehet amellett szó nélkül elmenni, hogy ez egyértelműen egy "szakítós" album, ami nem csak egy vad éjszakai partizáson vezet át minket, hanem egy kapcsolat különböző fokozatain is. Számomra ez az okos kettősség és a tökéletesen elkapott érzelmek adják a Melodrama szívét-lelkét.

A dalszövegek kreatívak és erőteljesek, a dallamok hol szívszorítóak, hol pedig táncraperdítőek, de végig nagyon változatosak és remekül illeszkedők. (Kivéve a The Louvre refrénje, azt én a mai napig nem tudom hova tenni, valahogy megbontja a szám dinamikáját.) Nem akarom túlfényezni Lorde-t, de látszik, hogy az első albuma óta felnőtt és nagyon sokat fejlődött, emberként és énekesnőként is. A Melodrama összes dalán érződik ez, és szerintem mindegyik a maga módján értékes és gyönyörű. Érdemes meghallgatni őket!

Nekem a kedvenc számom a Writer In The Dark és a Homemade Dynamite lett, de az összeset imádom.


KEDVENC FILM // WONDER WOMAN

Ebben a hónapban sajnos nem láttam valami sok filmet, így igazán nem volt nehéz választanom, hogy melyik tetszett a legjobban. A Wonder Woman nagyjából az egyetlen, ami igazán kiemelkedik a többi közül, és míg tényleg elég jó film a maga nemében (vagyis a szuperhősös akciófilmek körében), addig azért azt leszögezném, hogy nem nyújt egetrengető élményt. Egyszer érdemes megnézni, és szórakozásnak tökéletesen megfelelő is, főleg, ha többen nézitek, mivel utána jól ki lehet beszélni, hogy kinek mi tetszett, mi nem, és hogy ki miben látta a film erősségét/gyengeségét.

A Wonder Woman Diana Prince eredettörténetét meséli el, aki az amazonok hercegnőjeként éli mindennapjait, míg meg nem jelenik az amazonok rejtett, békés szigetén egy titokzatos férfi, akit nem mellesleg náci katonák üldöznek. A férfi ráébreszti az amazonokat, hogy odakint a világban hatalmas háború dúl, és Diana ráébred, hogy ez csakis Árész, a háború istenének visszatértét jelentheti. Úgy dönt, hogy anyja parancsát megszegve elhagyja a szigetet, és megmenti az emberiséget Árésztől. A film ezután Diana és Steve háborús kalandjait követi nyomon, ami bőven teli van akciójelenetekkel és izgalommal. 

Nekem majdnem végig nagyon tetszett Diana karaktere, erős volt és kompetens, mindezt úgy, hogy a férfi karaktereket sem nyomta el: Steve-vel egyenlő felekként működtek, akik jól kiegészítették egymást. A történet is izgalmas és fordulatos volt, a harcjelenetek meg kellően badassek, de a befejezés bennem kétes érzéseket keltett. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, aki szereti a az ilyen szuperhősös akciófilmeket, mert annak tényleg jó.

forrás: tumblr
KEDVENC KÖNYV // E. LOCKHART - A HAZUDÓSOK

Ez a könyv valószínűleg azért is nőtt a szívemhez, mert ez volt az a kötet, amit legelőször elolvastam abból a háromból, amit egy vizsgám után vettem magamnak, ajándékul magamnak, hogy már nincs sok hátra. Hosszú idő óta először olvastam szórakoztató irodalmat, és annyira imádtam minden egyes pillanatát, hogy A hazudósokat egy fél nap alatt kivégeztem. (Hozzátenném, hogy azért nem egy hosszú regényről beszélünk.)

A hazudósokat E. Lockhart írta és adatta ki 2013-ban, és nagyjából azóta el is akartam olvasni, mert az olvasóközönség elég gyorsan felkapta, én pedig kíváncsi voltam. A történet szerint Cady egy tökéletes, gazdag család sarja, aki anyukájával és távolabbi családjával minden nyáron egy magánszigeten tölti a nyarat. A szigeten aztán sülve-főve együtt van unokatestvéreivel Johnny-val és Mirrennel, valamint Gattal, Johnny legjobb barátjával. Ők együtt a Hazudósok. Látszólag minden szép és jó az életében, egészen addig, míg az egyik nyáron Cady balesetet nem szenved a szigeten, amire aztán képtelen visszaemlékezni.

Cady ezután úgy dönt, nyomozásba kezd, és kideríti az igazságot, még akkor is, ha az szörnyűbb, mint amit el tudna viselni. Apró darabonként illeszti össze a képet, de amit talál, az még a legszörnyűbb elképzelésénél is rosszabb.

A könyv cselekményéről többet nem is árulok el, mert az az olvasás élményét rontaná, tekintve, hogy az egész regény egyetlen egy, nagy csavarra épül. Ami nem rossz, főleg, hogy addigra, míg összeáll az egész sztori, szinte mindenre gondol már az ember, csak pont arra nem, amire fény derül. Ettől igazán izgalmas ez a történet. A mondanivalója nem egetrengető, de mindenképp sokkoló és meglepő módon van tálalva, így az újdonság erejével hat. A regény elég pörgős, a nyelvezete pedig igazán könnyű, szóval tényleg gyorsan lehet vele haladni. Tökéletes nyári olvasmány.

Nektek mik voltak a kedvenceitek ebben a hónapban?

You May Also Like

0 comments