Hogyan utazz olcsón?

by - Thursday, July 13, 2017


Szeretek utazni. Mindig is szerettem, ami talán annak köszönhető, hogy a szüleim már másfél-két évesen magukkal vittek külföldre. Javarészt az ő nevelésük számlájára írható, hogy ennyire kíváncsi vagyok a világra, és hogy végérvényesen belehabarodtam az utazásba. Minden részletét imádom: az izgatott pakolást, magát az utazást, a megérkezés csodás pillanatát, és természetesen az új városok, új országok felfedezését. Egy probléma van az utazással: az, hogy meglehetősen drága.

Fiatal egyetemistaként azt hiszem nem vagyok egyedül ezzel a problémával, ezért megpróbáltam összegyűjteni nektek pár lehetőséget, amikkel egyszerre tudtok világot látni és pénzt is spórolni. A legtöbbre magam is úgy bukkantam, hogy olcsó utazásokat kerestem, meg kibúvókat és kiskapukat, amiken keresztül esetleg új helyekre juthatok el a közeljövőben.

Önkénteskedj!
Egyik este kiváncsian épp az izlandi önkénteskedésre kerestem rá, amikor is szembetalálkoztam egy olyan lehetőséggel, amiről én személy szerint még életemben nem hallottam, pedig olyan szuperül hangzik, hogy ezt reklámozni kéne a fiatalok körében. Ez nem volt más, mint az Európai Önkéntes Szolgálat. Hogy mi is ez? Egy olyan program, aminek keretén belül a 17 és 30 év közötti, magyarországi fiatalok kiutazhatnak egy időre egy általuk választott országba, egy általuk válaszott nonprofit szervezethez dolgozni. Cserébe ingyen szállást és oda-vissza utazást biztosítanak a résztvevőknek - plusz némi készpénzt is. Általában heti 30-35 órát kell dolgozni, a fennmaradó időt pedig te oszthatod be magadnak, sőt, még szabadnapokat is kapsz - így tényleg megismerkedhetsz uticéloddal is.

Tipp: Nem csak az Európai Únió tagállamaiban vállalhatsz önkénteskedést ezzel a programmal, hanem pár másik országban is - például Izlandon. A részletekért csekkold az Európai Önkéntes Szolgálat oldalát!


Dolgozz és utazz egyszerre!
Kevesen tudják, de létezik egy nagyon szuper lehetőség, ami azoknak segít, akik szeretnének világot látni, de nincs rá annyi pénzük, hogy ezt csak úgy bármikor megtehessék. Ez pedig a Working Holiday vízum. Ami pedig egy olyan vízum, amivel különböző országokba lehet kimenni egy évre. A vízumhoz tartozik egy munkavállalási engedély is. Egy munkahelyen maximum három hónapig maradhatsz, és ahhoz, hogy megigényelhesd ezt a vízumot, 18 és 30/35 év közöttinek kell lenned, némi alaptőkével - ez egy előre meghatározott összeg, ami országonként változhat, és nem érdemes vele trükközni, mert a kiutazásod alatt ellenőrizhetik, hogy tényleg rendelkezel-e az elvárt összeggel. Jelenleg elég kevés vízumot adnak ki, így gyorsan kell jelentkezni a helyekre, valamit csak pár ország közül lehet választani: Új-Zéland, Tajvan, Ausztrália és Dél-Korea.

Tipp: Egy embernek csak egyszer adnak ki ilyen vízumot, úgyhogy ha erre határozod magad, akkor alaposan gondold át és tervezd meg az utazásodat! Ebben segítségedre lehet a Working Holiday oldala, ahol nagyon sok fontos információt megtudhatsz a vízumról. Még segítséget is nyújtanak neked a jelentkezéshez és a kintléthez.

Csapj le a jó ajánlatokra!
Érdemes úgy keresgélni, hogy nincsenek kőbe vésett elképzelései az embernek arról, hogy mikor, mennyiért és hova. Ellenkező esetben úgyis csalódás lesz a vége, és így biztos, hogy csak nehezen fogunk kedvező ajánlatokra bukkani. Természetesen nem azt mondom, hogy bármilyen velünk szembejövő ajánlatra csapjunk le, ha olcsó, mert előfordul, hogy az időpont nem jó, vagy egyszerűen nem érdemes oda ellátogatnunk, hiszen már voltunk ott, vagy egyáltalán nem is érdekel minket. Ezzel együtt mégis az a legjobbb ha rugalmasak maradunk, és kötetlenül keresgélünk.

Tipp: Tapasztalatom szerint nem érdemes a légitársaságok oldalán kutakodni, inkább olyan oldalakat figyeljünk, amik több ajánlatot vetnek össze számunkra, kikeresve közülük a legkedvezőbbet. Ehhez nagyon sok hasznos oldal van, nekem a kedvencem a Pelikán és az Utazómajom. Előbbinek a hírlevelére érdemes feliratkozni, ugyanis ott mindig értesítenek minket az akciókról. Az utóbbit pedig Facebookon érdemes követni, és őket különösen ajánlom, mert komplett utazásokat állítanak nekünk össze (repjeggyel és szállással), gyakran röhejesen olcsón. A Pelikánról még annyit, hogy nem csak repjegyeket keres nekünk, hanem városlátogatásokat is foglalhatunk rajtuk keresztül. Garantáltan megbízhatóak, én Krakkóba és Angliába is rajtuk keresztül jutottam el.

Használd ki a kapcsolati tőkédet!
Ha van a családban vagy a baráti körödben valaki, aki külföldön él - még akkor is ha csak ideiglenesen -, azt érdemes meglátogatni. Így csomó pénzt megspórolhatsz a szálláson, de nem csak ezért jársz jól, ha olyan helyre látogatsz, ahol már van ismerősöd. Hiszen így egy olyan embertől kaphatsz tippeket, aki tényleg tudja, hogy miről beszél, jól ismeri a környéket, és valószínűleg nem is áll szándékában átverni téged. Ráadásul egy kis szerencsével nem csak a turistalátványosságokat fogod megbámulni, mint mindenki más, hanem egy teljesen eltérő, "belső" szemszögből is megismerheted úticélodat.

Tipp: Ha valaki vendégül látott téged pár napra, és van rá lehetőséged, viszonozd a szívességet! Ezáltal adósa sem maradsz senkinek, és megerősíted kettőtök között a kapcsolatot - ami növeli annak az esélyét, hogy egy másik alkalommal is szívesen lásson téged az illető.

Nektek van valami bevált módszeretek, amivel a legjobb ajánlatokat fogjátok meg? Írjátok meg ti is a tippjeiteket és trükkjeiteket kommentben, ha szeretnétek!

You May Also Like

0 comments