Hogyan tervezz meg könnyedén egy utazást?

by - Saturday, August 04, 2018


Bár lassan vége a nyárnak, azért még javában tombol a jó idő, és sokan még csak most tervezgetik a nyaralást, úgyhogy arra gondoltam, megosztom veletek, én hogyan, milyen támpontok mentén szoktam felkészülni egy-egy utazásomra. Az elmúlt években már egész bejáratott lett számomra ez a módszer, remélem nektek is segíteni fog abban, hogy megszervezzétek a következő nagy kalandotokat!

A KÖRVONALAK: KIVEL, MIKOR ÉS HOVA?

Egy utazás megtervezésében mindig ez a három legsarkalatosabb pont, és bár elsőre úgy tűnhet, hogy ezekről a legkönnyebb döntést hozni, általában ez egy sokkal bajosabb procedúra. Már ekkor számításba kell venni, hogy mennyi pénzünk és időnk van az utazásra, és abba sem árt belegondolni, hogy vajon lesz-e olyan barátunk vagy családtagunk, aki szívesen elkísér minket? (Már ha úgy döntünk, hogy nem egyedül utazunk.) Én általában úgy döntöm el, hogy hova szeretnék utazni legközelebb, hogy kinézek magamnak egy árban megfelelő retúr repjegyet valahova, és ha még az időpont is megfelelő, akkor máris megvan a következő úticél! Az ilyesfajta keresgéléshez egyébként a Skyscanner egy tökéletes oldal. Itt be lehet állítani, hogy egy általunk választott hónapon belül a legolcsóbb repjegyeket dobja fel a keresőmotor, de akár fordítva is működik a dolog, vagyis ha nagyon ragaszkodunk egy bizonyos célállomáshoz, akkor megkerestethetjük az oldallal, hogy melyik hónapban kapunk oda legolcsóbban repjegyeket.

A KÉT ALAPPILLÉR: A SZÁLLÁS ÉS AZ ODA-VISSZA ÚT

Ha már megvan, hogy hova szeretnél utazni és mikor, akkor még állj ellen egy kicsit a kísértésnek, és ne vedd meg azonnal a repjegyeket! (Vagy a busz/vonat/hajó és akármi egyéb jegyeket, amivel utaznál.) Előbb nézz szét egy kicsit a szállások terén is - egyáltalán nem biztos, hogy találsz majd olyan lakhatást, ami megfelel az igényeidnek, és még el is érhető abban az időpontban, amikor neked szükséged lenne rá. Persze azért nem is lehetetlen ez, főleg, ha jó előre tervezel, és már hónapokkal az utazás előtt keresgélsz, de ha last minute döntöttél úgy, hogy utaznál, akkor kicsit meredekebb a helyzet. Jó taktika, ha ekkor több szállást is lementesz magadnak, ami szóba jöhet, mint nyertes lehetőség, nehogy úgy járj, hogy mire megvannak a repjegyek, már nincs szállás, mert lefoglalták előtted. (Tapasztalatból beszélek, sajnos...) Ha már van pár alternatíva a zsebedben, akkor véglegesítsd az utazásod, és vedd meg a repjegyeket! Utána válaszd ki a lehetőségek közül a számodra/számotokra legmegfelelőbb szállást, foglald le, és hagyd, hogy elöntsön a boldogság!

A TUDÁS HATALOM: INFORMÁLÓDJ!

Miután bebiztosítottad magadnak az utazást, ideje kicsit körbenézni, hogy mit érdemes megnézni az általad választott városban és a környékén. Olvasgass a látnivalókról, gyűjtsd össze a "kihagyhatatlan" helyeket, keresgélj érdekes programokat és egyedi lehetőségeket. A legjobb, ha eleinte még csak céltalanul olvasgatsz és megpróbálsz távolról megismerkedni a várossal, hogy legyen egy benyomásod arról, hogy mi vár majd rád, és hogy te ebből mit szeretnél megtapasztalni.  Manapság már elég sok király forrás áll rendelkezésükre az utazni vágyóknak, én például kifejezetten tudom ajánlani az utazós blogokat, mert ott általában az étkezéstől a szálláson át a programokig minden információt megtalálhat az ember. Hasznosak lehetnek még ilyenkor a youtube-ra feltöltött utazós vlogok is, amik tényleg elég jó képet adnak arról, hogy milyen is az adott ország/város, ahova utazni fogunk. Sőt, néha még az instagram is egész jó információforrás: nagyon jól lehet vele éttermeket és kávézókat keresni, csak be kell írni a keresőbe a város nevét, és nézegetni a szebbnél-szebb flatlay-eket és a helymegjelöléseket.
Amiről viszont mindenképp jó, ha alaposan tájékozódsz, az egyértelműen a közlekedés. Hogyan és mivel lehet ott A-ból B-be jutni? Milyen jegyek kaphatóak, és melyik ami számodra a legmegfelelőbb? Ezekre a kérdésekre hasznos, ha minél előbb megtudod a választ. Persze lehet, hogy végül úgy döntesz, nincs is szükség a tömegközlekedésre, mert minden látnivalót könnyedén elérsz gyalog is, de így meg legalább tisztában leszel azzal, hogy mennyit spórolsz.

A LEGFONTOSABB LÉPÉS: AZ ÚTITERV

Ha már van egy alapvető elképzelésed arról, hogy mit akarsz mindenképp megnézni, és ezt egyeztetted a többi utastársaddal is, akkor ideje a komolyabb tettek mezejére lépni! Szerintem egy útiterv borzasztóan sokat tud segíteni az utazásban, még akkor is, ha nem szeretnénk percre pontosan megtervezni az előttünk álló napokat, és szeretnénk egy kicsit spontánabbra venni a figurát, mert tulajdonképpen egy útitervre sosem úgy kell tekinteni, mint a kőbe vésett szentírásra, hanem mint egy mankóra. Emiatt szerintem érdemes napi lebontásban tervezni, és mindent összeírni egy helyre, hogy ha szükség van rá, legyen hova nyúlni segítségért. Ami szerintem még nagyon fontos egy útiterv elkészítésekor, az az, hogy ez egy remek lehetőség a költségvetés megtervezésére is. Minden látnivalóhoz, minden programhoz kikereshetjük, hogy az pontosan mennyibe is fog kerülni számunkra, és ezáltal megtervezhetjük, hogy mennyit vagyunk hajlandóak odakint költeni. Az útiterv elkészítéséhez egyébként én valamilyen internetes programot vagy oldalt ajánlok, mert az a legpraktikusabb (például ha a telefonodra is letöltöd az elkészült tervet, akkor onnantól kezdve azt mindig kéznél tudhatod). Az egyik szuper alkalmazás erre a Google Trips, de a Sygic Travel is egész hasznos.

UTOLSÓ SIMÍTÁSOK: JEGYEK ÉS PAKOLÁS

Már csak pár nap van az indulásig, és már nincs más hátra, mint a pakolás, a pénzváltás és a jegyek beszerzése/kinyomtatása. Ekkor lép életbe csak igazán az egyik legfontosabb utazós tippem, ami pedig így hangzik: amit csak tudsz, intézz el még az utazás előtt! Csináld meg a check-int, nyomtasd ki a jegyeidet, mentsd le őket a telefonodra, nézd meg előre az időjárást, keress egy jó pénzváltót, ahol megfelelő árfolyammal dolgoznak, és szerezz pénzt. És semmit se hagyj az utolsó pillanatra! Abból semmi jó nem származik. (Szintén tapasztalat...) Ha teheted, akkor vegyél meg előre minden belépőjegyet az interneten, mert így egyrészt megspórolhatsz magadnak pár idegtépő sorbanállást, másrészt még valamennyi kedvezményt is levonnak neked a teljes árból. Csak aztán vidd is magaddal az előre megvásárolt jegyeidet. :)

Remélem hasznosnak találtátok ezeket a tippeket, és segíthettem nektek egy picit abban, hogy a következő utazásotok megszervezése egy kicsit gördülékenyebben menjen! Ti milyen tippeket adnátok még a listához?

You May Also Like

0 comments