Egy műfaj, egy sorozat

by - Thursday, February 02, 2017

Ismételten egy sorozatajánlós bejegyzéssel készültem nektek, mert hiába, bármennyire is szeretem én a filmeket és a mozizást, azért a szívem mélyén igazából sorozatos vagyok. Emiatt pedig sok izgalmas és élvezhető sorozat kerül az utamba (főleg így vizsgaidőszak végén, amikor már semmi dolgom), amelyek közül mindig szívesen ajánlok párat nektek is. 

Most négy különböző műfajt válogattam össze, hozzájuk pedig azokat a sorozatokat, amik jelenlegi kedvenceim azokon belül. Remélem egyik-másik elnyeri a tetszéseteket, és unalmas óráitokban majd elkezditek nézni valamelyiket!


SITCOM // BROOKLYN NINE-NINE

Avagy a Nem százas körzet, ha valaki esetleg a hivatalos magyar címére kíváncsi. Amire remélem egyikőtök sem igazán az, mivel a szójátékok és a poénok miatt ez tipikusan az a sorozat, amit érdemes (és erősen ajánlott) angolul nézni, maximum magyar felirattal. De igazából még az sem szükséges, mivel elég könnyű megérteni a szereplők kiejtését, és maga a történet sem olyan bonyolult, hogy ne tudd követni a történéseket akkor, ha esetleg pár szót nem értesz. Maga a sorozat egyébként egy New York-i rendőriroda mindennapjait követi figyelemmel, jó adag akcióval és humorral fűszerezve. A főszereplő hivatalosan Jake Peralta, egy brilliáns, ámde igen gyerekes és éretlen rendőr, aki már a sorozat elején súlyos konfliktusba keveredik az őrs új kapitányával, a szigorú Ray Holttal. 
Innen indul a történet, ami aztán jó sok irányba kibontakozik, hála az egyedi és egytől-egyig érdekes, szerethető karaktereknek. Ahogy a sitcomoknál az már lenni szokott a részek csupán 20 percesek, és a történetszálat csak lazán követik, inkább egy-egy epizódot ragadnak ki az őrs életéből. És ennek ellenére mégis van min izgulni, és van kinek szurkolni, akár hosszútávon is. A sorozat humora pedig egyszerűen zseniális, én van, hogy könnyesre nevetem magam egy-egy rész alatt. Már csak ezért is érdemes elkezdeni ezt a sorozatot.
Nem győztelek meg? Nézd meg a trailert.


DRÁMA // PEAKY BLINDERS

Ha szereted a maffiás történeteket és odavagy a skót akcentusért, akkor ez mindenképp a te sorozatod. De persze nem csak ezért lehet szeretni a Peaky Blinders-t, hanem többek között magáért a fordulatos és izgalmas történetért is. A sorozat 1919-ben, az angliai Birminghamben játszódik, és a magukat Peaky Blinders-nek nevező gengszter család felemelkedéséről, valamint boldogulásáról szól, élükön Thomas Shelby-vel, az elképesztően jóképű és éleseszű családfővel - aki egyébként nem rég tért vissza a háborúból. Thomasnak a családi biznisz vezetése mellett a saját démonjaival is meg kell küzdenie, és mindezt olyan pokoli eleganciával és totális badass-séggel teszi, hogy élvezet nézni. A sorozat persze tudja ezt, és jól rá is játszik a kissé hatásvadász jeleneteivel és epicebbnél epicebb momentumaival, de teszi mindezt úgy, hogy te mindvégig a képernyőhöz vagy ragadva, és szinte együtt létezel  és érzel a Shelby család tagjaival.
A hangulat és a történet tehát hibátlan, sőt, a látványvilággal is minden rendben (értsd: mindenki halál szexi, még az is, aki egyébként nem lenne az, de őt meg szexivé teszi a maffiás-gengszteres vibe), a karakterek pedig szintén jól helytállnak. Nem mondom, hogy igazán rajtuk van a hangsúly, de érzéseik és egyéni konfliktusaik egyértelműen alakítják és színesítik a történetet. Az egész Shelby család annyira szerethető (és menő), hogy gyakran én is azt kívánom, bár egy lennék közülük.
Ó, és mindenki olyan skót akcentussal beszél, hogy azt vágni lehet - külön élvezet hallgatni. Azért valamilyen feliratot ajánlok hozzá, mert anélkül néha a legegyszerűbb szavakat sem érteni.
Nem győztelek meg? Nézd meg a trailert.


TÖRTÉNELMI // VIKINGEK

Ez a sorozat régóta a kedvenceim között van, és nem csak azért, mert ez volt az első sorozat, amit a barátommal közösen kezdtünk el nézni (ami egyébként sem teljesen igaz, hiszen ő előbb kezdte el, így nekem először fel kellett zárkóznom hozzá), hanem azért is, mert egész egyszerűen brilliáns. Igaz, engem mindig is érdekelt a skandináv világ és mitológia, amihez nyilván hozzátartozik az is, hogy a vikingek kalandozásai is erősen közel állnak a szívemhez, de ez a sorozat ennél sokkal több. A történet az ősi legendákból ismert Ragnar Lothbrok életét követi végig, a sorozat az ő felemelkedéséről és bukásáról szól, nagyjából minden fontos történést az ő sorsához köthetünk. Igaz, a későbbiekben ez kicsit megváltozik, de nem akarok nagyon spoilerezni, úgyhogy csak annyit mondanék, hogy a sorozatnak okkal nem Ragnar a címe.
Egyébként a történet felépítését és hangulatát tekintve kicsit hajaz a Peaky Blinders-re, mert habár itt nem egy huszadik századi angol gengszter családról van szó, hanem egy ravasz, merész ötletekkel rendelkező viking férfiről, az út ugyanaz: a cél az egyre feljebb és feljebb jutás. Ehhez mérten a két főszereplő is sok hasonló vonással rendelkezik, és epic jelenetekből, valamint badass-ségből sincs hiány.
Habár a sorozat egy legendán alapul, és mítikus elemek is bőven keverednek a történetbe, az egész nagyon élet szagú, ami szerintem az egyik legnagyobb erőssége a Vikingeknek. Ezalatt azt értem, hogy a karakterek nem tökéletesek, gyakran hibáznak, és néha egész visszataszítónak is tűnhetnek - és ettől csak még szerethetőbbek, hiszen ezáltal válnak igazán valóságosakká, emberivé.
Ettől függetlenül a történet olyan izgalmas, hogy valószínűleg a szuperül kidolgozott karakterek nélkül is nézném a sorozatot, maximum nem szeretném annyira, mint amennyire most. Tele van fordulatokkal és meglepetésekkel, meg persze izgalmas harcjelenetekkel, és véleményem szerint a világmindenség egyik legjobb plot twistjét tudhatja magáénak a sorozat.
Nem győztelek meg? Nézd meg a trailert.


FANTASY // LUCIFER

Ez a sorozat félig fantasy, félig vígjáték, harmadrészt pedig nyomozós-rendőrös. Szégyen nem szégyen, de egyedül azért kezdtem el nézni, mert a természetfeletti, mint téma, mindig is közel állt a szívemhez, főleg, ha Luciferről és angyalokról meg démonokról van szó, na meg persze azért, mert Tom Ellis pofátlanul jóképű ördöge azonnal megnyert magának. Nem is vártam tőle sokat, maximum egy kis lightos kikapcsolódást és szórakozást - na hát ehhez képest fényévekkel túlteljesített. Bár nem a dráma műfaját erősíti, azért párszor bizony megesett, hogy örömömben sikítoztam és bánatomban könnyeztem, úgyhogy bátran állítom, hogy a Lucifer több, mint némi bugyuta kikapcsolódás. Én pedig úgy ahogy van, imádom.
A történet Lucifer Morningstarról szól, aki maga az ördög. Mármint szószerint. Az alapfelállás szerint Lucifer megunta a Poklot és felköltözött az emberek közé, egész pontosan Los Angelesbe, az angyalok városába, ahol egy jólmenű nightclub tulajdonosa. Egy váratlan gyilkosság kapcsán ismerkedik meg Chloe-val, a fiatal nyomozóval, akivel később majd együtt erednek a bűnözők nyomába. A nagyjából 40-50 perces részek az általuk vizsgált ügyekre éleződik ki, de ahogy ez a nyomozós sorozatokkal lenni szokott, azért itt is van egy nagyobb kép, azaz egy (illetve több) fontosabb történetszál, ami túlmutat a gyilkosságok feltárásán. Az alapkonfliktus például az, hogy Lucifert drága családja szeretné újra megszokott helyén tudni, neki viszont esze ágában sincs visszamenni, de ez még csak a kezdet.
Amiért igazán szeretem ezt a sorozatot, az egyrészt az, hogy lenyűgözően keveri a modern, valós életet a természetfelettivel, és úgy tűnteti fel Lucifert, Istent, és az összes többit, mint egy nagy, diszfunkcionális és halmozottan problémás család. Ami lássuk be, egy nagyon reális megközelítése az egész témának. A másik pedig, amiért szerelmes vagyok a Luciferbe, az a karakterek és a közöttük alakuló, formálódó kapcsolatok. Mindegyik egytől-egyig nagyon érdekes, és ami a legjobb, hogy egyik sem stagnál, hanem dinamikusan fejlődik és mindig átalakul, pont úgy, ahogy az az életben lenni szokott.
Ezen kívül Lucifer Morningstar egy igazi jelenség, aki szerintem mindenkit azonnal levesz a lábáról, a sorozat soundtrackje pedig olyan jó, hogy gyakran onnan halászom ki a nekem jobban tetszőket, amik később nagy kedvenceimmé növik ki magukat.
Nem győztelek meg? Nézd meg a trailert.

Nektek mik a kedvenc sorozataitok a fentebb említett műfajokból? Ti melyikeket ajánlanátok? Írjátok meg nekem hozzászólásban, mert nagyon kíváncsi vagyok! :)

You May Also Like

0 comments