5 + 1 ok, amiért jógázz

by - Monday, July 25, 2016


Amikor a jógára terelődik a szó, sokan valami furcsa, spirituális humbugra gondolnak, amit nem is lehet igazán sportnak nevezni, hiszen az, aki jógázik, mást sem csinál, mint furcsa pózokba fagyva gyakorolja a légzést, és megpróbálja ezen keresztül elérni a lelki békéjét. Az meg nem nehéz, igaz? Legalábbis nem olyan megerőltető, mint mondjuk a súlyemelés, vagy nem olyan izzasztó, mint a futás. Szóval semmiképp sem sport. Na de akkor mi? Hóbort? Életstílus? Hitvallás? Vagy nem több, mint egy egyszerű hobbi?

A válasz leginkább az, hogy mind az egyszerre (igen, még sport is), ugyanakkor egyik sem. Hogy tulajdonképpen mi is a jóga, azt mindenki magának határozza meg. Az, hogy a jóga melyik arcát látjuk és éljük meg, egyedül rajtunk múlik. Ez a szép benne: ha akarjuk, felfoghatjuk hitvallásként, de pusztán sportként is gondolhatunk rá. Igaz, bárhogyan is állunk hozzá ehhez a témához, az elengedhetetlen, hogy jógázás közben kicsit közelebb kerüljünk önmagunkhoz, és jobban elmélyedjünk saját lényünkben. Elvégre már maga a szó is utal erre: a jóga egységet, egyesülést jelent, és arra törekszik, hogy az ember önmagával és a világegyetemmel is békében legyen.

Ha őszinte akarok lenni, én nem ismerem valami jól a jóga spirituális oldalát, a mély, mögöttes gondolatokat. De annyit értek belőle, amennyit szeretnék. Számomra a jóga az önuralom, a fejlődés és tudatosság sportja, egy állandó kihívás, amit meg szeretnék ugrani. Ezt a cikket pedig azért hoztam létre, hogy kedvet adjak nektek is ehhez a lenyűgöző sporthoz, hogy ti is felfedezhessétek, mit jelent számotokra igazán az, hogy jóga.

1 - JAVÍTJA A TARTÁST ÉS AZ EGYENSÚLYÉRZÉKET

Rengeteg olyan póz van, ami kifejezetten ezt a két dolgot célozza meg, de összességében bármilyen jógát is csinál az ember, ezt a két fontos előnyt nem igazán tudja megkerülni. Ez pedig különösen jó, hiszen a mai világban nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a tartásunkkal, és javítsuk azt, ha esetleg némi kivetnivaló akad benne - ami valljuk be, gyakran megesik. A jógában sokszor talán nem is egy-egy póz tökéletes kivitelezése a nehéz, hanem az, hogy bizony azt meg is kell tartani. Hosszú-hosszú másodpercekig, sőt, néha percekig is. (Apró megjegyzés: a jóga ezáltal az állóképességet és a türelmet is fejleszti.) Ettől bármilyen egyszerűnek tűnő póz ötször nehezebbé válik. Ráadásul pár alkalom után az ember akaratlanul is tudatosabban fog mozogni, kicsit jobban oda fog figyelni a tartására a mindennapokban. 

2 - NYÚJTJA AZ IZMOKAT

Ez a jóga egyik legegyértelműbb jótékony hatása, de ettől még nem lesz kevésbbé fontos. Az emberek többségének rendszeresen szüksége lenne egy kis nyútjásra, hiszen a stressz vagy esetleg a fizikális munka könnyedén "gúzsba köti" őket, anélkül, hogy mi tudatába lennénk ennek. A kötött, merev izomzat kiváltképp sérülékeny, így jobb, ha az ember bevezet az életébe egy kis nyújtást. Erre  tökéletes megoldás a jóga: nagyon sok póz azt célozza meg, hogy bizonyos izomcsoportok ellazuljanak, ezáltal pedig rugalmasabbá váljanak. A jóga tele van twistekkel és bendekkel, ezek pedig mind arra jók, hogy általuk hajlékonyabbá tegyük testünket.

3 - MINDENKI MEGTALÁLJA A MAGÁNAK VALÓT

Sokan úgy hiszik, hogy a jóga nem megfelelő fogyásra vagy izomépítésre, és bár azzal egyetértek, hogy ezekhez a célokhoz vannak hatékonyabb mozgásformák is, mint a jóga, azt muszáj leszögeznem, hogy azért van olyan fajtája, ami direkt zsírégetésre és az izmok fejlesztésére épül. A jógának nagyon sok fajtája van, és mindegyik eltérő pózokkal, körülményekkel és elgondolással dolgozik, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő ágazatot. A hatha jóga például a pózok elsajátítását tűzi ki célul (emiatt kiváló kezdők számára), a bikram jóga a megizzasztásra teszi a hangsúlyt, de ott van még a vinyasa is, ami pedig koreográfiaként tekint a jógára, és azt tanítja, hogy miként kapcsoljunk össze egyes pózokat. És akkor még meg sem említettem, hogy van olyan jóga, ami csak a relaxációra és az ellazulásra összpontosít, semmi másra.

4 - ÖNTUDATOSSÁ TESZ

Személy szerint az egyik kedvenc érvem a jóga mellett az pontosan ez: hogy ráébreszt önmagadra. Jógázás közben fontos, hogy figyelj a testedre és tudatában legyél annak, hogy miként működsz. Meg kell ismerned magadat és a határaidat, tudnod kell, mivel mit üzen a tested, és tisztában kell legyél azzal, hogy meddig mehetsz el, különben könnyedén megsérülhetsz. A jóga önkontrollt is tanít, ráébreszt arra, hogy te te vagy, és a testedet egyedül te irányítod. Jógázás közben az ember a legapróbb dolgokra is felfigyel, még azokra is, amelyeket a mindennapokban egyáltalán nem tudatosít. Jó példa erre a légzés, aminek kontroll alatt tartása és tudatosítása fontos része a jógának. Eleinte talán hülyeségnek tűnhet, de higgyétek el, nem az - a jógában mindennek megvannak a maga jótékony hatásai.

5 - OTTHON IS ŰZHETŐ

Bizony. Szóval ha meghoztam hozzá a kedvedet, csak éppen nincs hová menned egy jó kis jóga órára, akkor kapd elő a matracodat (vagy egy egyszerű polifoamot), keress magadnak online egy neked tetsző jóga videót, és hajrá! Én egy éve jógázok, de még egyszer sem voltam igazi órán. Tervbe van véve, hogy majd az egyetemen beiratkozom egyre, de eddig nem volt lehetőségem ilyesmire, így be kellett érnem a saját szobámmal és a laptopom képernyőjével. Az internet tele van online jóga órákkal, csak rájuk kell találni. Itt van pár hasznos link:

+ 1 - IGAZI MŰVÉSZET


You May Also Like

3 comments