Házi sajttorta
Nem gondoltam volna, hogy az első igazi bejegyzés bizony egy receptről fog szólni, de a hétvégén anyukámmal istenien finom desszertet készítettünk, ami annyira elnyerte tetszésemet, hogy muszáj most veletek is megosztanom ezt a finomságot. A recept tulajdonképpen egy sajátos értelmezése a mindenki által jól ismert sajttortának, hiszen némi csavarként egy-két extra összetevő is szerepel benne.
Emiatt talán csalás is sajttortaként megbélyegezni ezt a könnyed, nyárias desszertet, de jobb híján - és mivel ízben és állagban, sőt kinézetben is rémesen hasonlít egy igazi sajttortára - ezt a megnevezést választottam. Az alaprecept egyébként tényleg egyszerű sajttorta volt, úgyhogy leginkább azt mondanám, ez amolyan feltúrbózott változata a közkedvelt édességnek. És hogy mi a csavar? Egy kis túró és vanilliás pudingpor, amitől könnyebb (és hm... túrósabb) lesz a torta ízvilága.
Hozzávalók az alaphoz:
- 30 dkg vajas keksz
- 12 dkg vaj
A sütőt először melegítsük elő 170 fokra, aztán fogjuk a vajas kekszet és alaposan törjük össze. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy fogunk egy nyújtófát meg egy erősebb zacskót/tasakot, amibe beletesszük a kekszet, majd a nyújtófa segítségével "porrá" zúzzuk. Igaz, én nem találtam ehhez megfeleló zacskót, így a mozsár mellett döntöttem, ami némileg időigényesebb megoldás, de ugyanolyan jó. Ha megvagyunk, a daránkhoz öntsük hozzá az olvadt vajat és dolgozzuk össze. Ezután fogjunk egy tortaformát, béleljük ki, majd öntsük bele a kekszalapot és egyenletesen nyomkodjuk szét benne. Ezután tegyük tíz percre a sütőbe.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 0,5 kg túró
- 0,5 kg mascarpone
- 0,4 kg 25%-os tejföl
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vanilliás pudingpor
- 1 citrom héja és leve
- 4 egész tojás
Amíg az alap sül, a töltelék hozzávalóit öntsük egy nagy keverőtálba, de vigyázzunk, hogy a tojások legyenek az utolsók, amit a masszához adunk. Egy kézi robotgép segítségével összedolgozzuk az alapanyagokat, majd a krémet a kekszalapra öntjük. Ezután a tortát helyezzük 50 percre a sütőbe.
Hozzávalók a málna szószhoz:
- 500g málna (friss vagy fagyasztott)
- 1 evőkanál citromlé
- 1/8 cup cukor
A málnát, a cukrot és a citromlét öntsük össze egy lábasba, majd tegyük fel a tűzre főni. Nagyjából 10 perc szükséges ahhoz, hogy a málnák szétessenek, és az egésznek szószos állaga legyen. Ha túl sűrű vagy tömény lenne, nyugodtan adjunk hozzá egy pohár vizet. Ezután vegyük le a tűzről és voilá, kész is a finom gyümölcsös szószunk! Ha a pici magocskák esetleg zavaróak lennének, le is szűrhetjük, de szerintem fölösleges, és még jól is mutat a szószban. A szószt egyébként bármilyen nyári, bogyós gyümölcsből elkészíthetjük, a lehetőségek végtelenek - és mind-mind istenien finomak!
0 comments