4 sorozat, amit nézned kell

by - Tuesday, August 09, 2016


Mindannyian szeretünk néha elvonulni a laptopunkkal az ölünkben és bekuckózni az ágyunkba, hogy aztán gyors kikapcsolódás gyanánt megnézzük kedvenc sorozatunk legújabb részét. Én is így vagyok ezzel, nem tagadom. A sorozatozás nagy szenvedélyem, hiszen egy negyven-ötven perces részt az ember a legsűrűbb napjaiba is be tud szorítani, ami így hatékony kikapcsolódást biztosít a legstresszesebb pillanatokban is. Személy szerint én álladóan kutatom a jó sorozatokat, amiket érdemes lenne elkezdeni, mert engem tényleg csak azok fognak meg, amelyek jól átgondolt, ötletes és izgalmas történettel rendelkeznek - ha nem tartja fenn az érdeklődésemet egy sorozat, bizony gyorsan el is vetem azt.

Az utóbbi időkben sikerült pár igazi kincsre bukkannom, így gondoltam szemezgetek közülük, és megosztom veletek azokat, amiket szerintem érdemes mostanában nézni. Igyekeztem olyan sorozatokat összeválogatni, amelyek kevésbbé ismertek, viszonylag frissek, és mégis különböző témájúak, abban a reményben, hogy mindenki talál köztük olyat, ami számára is érdekes. Nézzük hát, miről is beszélek!


2015 // dráma, bűnügyi, thriller

A megtévesztő címmel ellentétben nem, nincsenek benne robotok. Viszont van benne hackerkedés, csomó érthetetlen, mégis élvezhető számítógépes techszleng, társadalomkritika, világmegváltó gondolatok, és minden ami kell. A főszerepben egy, a társadalomban helyét nem találó fiatalember áll, Elliot Alderson, aki nappal egyszerű rendszergazda csupán egy kiberbiztonsággal foglalkozó cégnél, éjjel viszont hacker, aki belekeveredik a hatalmasok játszmájába. Elliot maga nem a megtestesült példakép, hiszen többek között dühkezelési problémái vannak, valamint kezdő morfiumfüggő, és akkor azt ne is említsük, hogy depressziós és szociális fóbiája van. Ő narrálja a történetet, amiben mi nézők, mint képzeletbeli barátai vagyunk jelen. Elliot normál életéből kizökkenve nehéz döntéseket kell meghozzon, tetteinek pedig hirtelen hatalmas súlya lesz, ami még jobban megviseli az amúgy is gyötrődő hősünket. De hát mind tudjuk, teher alatt nő a pálma...
Kinek ajánlom? Annak, aki szereti a lázadó jellegű sorozatokat, azokat, amelyek útközben kényelmetlen, de mindenképp okos és megfontalandó gondolatokat, valamint problémákat vetnek fel. A sorozat élvezéséhez nem kell nagy techguru legyél, hidd el, a fordulatos cselekmény és a csodás szereplőgárda így is magával fog ragadni.


2016 // kaland, drama, fantasy

A Preacher egy vadiúj AMC sorozat, ami egy képregény alapján készült. Alig van túl az első évadján, de a fogadtatás, amiben részesül nagyrészt pozitív, és meg kell mondjam, hogy az én elismerésemet is elnyerte, habár számomra néhol túl lassúnak tűnik a cselekmény. Ez azonban ne ijesszen el senkit, hiszen bőven van mi kárpótoljon minket az időnkénti vontatottságért. Főszereplőnk a sorozat címét adó texasi prédikátor, Jesse Custer, akinek bár feltett szándéka, hogy megtéríti álmos kis városkájának lakóit, és Isten útját járja, tettei és múltja rendre meghazudtolják törekvéseit. Olyan ő, mintha egyszerre dúlna benne a jó és rossz - ehhez kapcsolható, hogy egy nap megszállja őt egy természetfeletti hatalom, aminek birtokában Jesse óriási hatalomra tesz szert. Persze ez legalább ugyanekkora felelősségel is jár, ám Jesse ezt csak nehezen látja be, így pedig elindul történetünk rögös útján, morális kétségekkel és egyéb kételyekkel jól megpakolva. Társául exbarátnője, a badass Tulip, és újdonsült legjobb barátja, az ír (és nem mellesleg vámpír) Cassidy szegődik. Hármasukat pedig semmi és senki nem állíthatja meg.
Kinek ajánlom? Azoknak, akik nem riadnak vissza az olyan világtól, amiben ravaszul keveredik a realitás és a fantasy elemei, valamint akik szeretik a fekete humort és azt, ha egy sorozat nem veszi magát teljesen komolyan - a lehető legjobb értelemben. Szórakoztató, akciódús cselekmény vár azokra, akik úgy döntenek, nekifognak a Preachernek.


2015 // dráma, fantasy, horror

Erről a sorozatról előszeretettel mondogatják azt az emberek, hogy olyan, mintha az X-men és a Harry Potter találkozott volna a realitás fájó világával, és meg kell hagyni, ez elég találó leírása a The Magicians-nak. A sorozat Lev Grossman könyvei alapján készült, de amennyire tudom, komoly változtatások történtek az adaptáció során, ráadásul a legtöbbek szerint meglepően jó irányba. De nézzük is, miről szól a történet! Főszereplőnk, Quentin Coldwater világéletében különc volt, hiszen állandóan hőn szeretett könyveinek fantáziavilágában járt, Filloryban. Emiatt sosem tudott igazán beilleszkedni társai közé, és valahogy sosem találta a helyét a világban. Azonban minden megváltozik, amikor felvételt nyer a (szó szerint) varázslatos Brakebills Egyetemre, ezzel együtt pedig ráébred, hogy a fantáziavilág és a mágia, amibe egész életében kapaszkodott, valóságos. Ám hamarosan rá kell jönnie, hogy nem minden csupa móka és kacagás a varázslók világában sem: Fillory-t egy sötét erő fenyegeti, ami ellen ő kell felvegye a küzdelmet.
Kinek ajánlom? Elsősorban azoknak, akik hozzám és Quentinhez hasonlóan gyermekkoruk óta szeretik a mágia és fantázia világát, mert azt hiszem, ők nem fognak csalódni. Másodjára mindenki másnak is szeretném ajánlani, aki egy kicsit könnyedebb, mégis fordulatos sorozatot szeretne nézni, lenyűgöző és részletgazdag világfelépítéssel. Továbbá azoknak, akik nem riadnak vissza egy minden tekintetben hullámvasútnak minősíthető sorozattól: a The Magicians ugyanis számos komoly témát tárgyal, mégis sok helyen szarkasztikus és önparodizáló, ez a kettőség pedig különös hangulatot kölcsönöz neki. Ja igen, és a horror sem hiába van megjelölve, egyes részek elég parásak tudnak lenni.


2015 // dráma, sci-fi, thriller

Belegondoltatok már, hogy milyen lenne a világ, ha a második világháborút nem a Szövetségesek nyerték volna meg, hanem a nácik? Ha még nem, akkor mostmár ne is tegyétek, inkább nézzétek meg a The Man in the High Castle című sorozatot, aminek pontosan ez az alapkoncepciója. Ebben az alternatív univerzumban a vesztes Egyesült Államok területét három részre osztották a győztesek: a nyugati part a japánok, a keleti pedig a németek kezére került, a kettő között pedig ott a Semleges Zóna, amiről egyelőre nem sokat tudni. A sorozat 1962-ben játszódik, és több főszereplővel dolgozik, akik valahogy egyszerre gabalyodnak bele a történések sűrűjébe. A több szálon futó történet ügyes eszköz arra, hogy az alternatív történelem világa feltárja előttünk önmagát - Juliana például a nyugati partról származik, és bár szimpatizál a japán kultúrával és emberekkel, nővérén keresztül hamar belekeveredik az illegális ellenállás ügyeibe. Joe Blake története azonban a német megszállás alatt álló keleti parthoz köthető, aki az ottani ellenálláshoz csatlakozva kerül a cselekmény középpontjába. A sorozat alapkonfliktusát az adja, hogy mindenki azokat a titokzatos filmeket keresi, amelyeket az Ember a Fellegvárban készített el. Pár tekercsnyi filmért epikus küzdelem zajlik a szereplők és a rivális hatalmak között, amit mindenképp megéri nekünk, nézőknek figyelemmel kísérni.
Kinek ajánlom? Azoknak, akik érdeklődnek a második világháború (és annak alternatív kimenetelei) iránt, valamint akik egy igazi, erős drámát szeretnének nézni, hús-vér karakterekkel, akik rendesen ki vannak dolgozva, és rendelkeznek a megfelelő motivációval tetteik véghezviteléhez. Viszont vigyázat, a történet csalafintán bánik a sci-fi szállal: nem valami feltűnő, de mégis az egésznek a közepén az áll, így aki 100%-ig realisztikus sorozatot keres, az inkább ne próbálkozzon ezzel.

You May Also Like

4 comments