Hasznos appok

by - Tuesday, August 16, 2016


Manapság mindenféle alkalmazással találkozhat az ember, ha okostelefonnal bír - vannak, amelyek az ismerkedést könnyítik, vannak, amelyek mindennapi életünket könnyítik meg, és természetesen vannak, amelyek pusztán szórakoztatásunkat szolgálják. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ha belegondolunk: sokszor még úgy is nehéz a választás, ha tudjuk, mit keresünk. Mondjuk szeretnénk letölteni egy megbízható időjárás előrejelző appot, de azonnal több tucat ilyennel találjuk szembe magunkat, amint rákeresünk. Honnan tudjuk, hogy melyik lesz az igazi? Ami nekünk is beválik?

Az igazság az, hogy az ember addig nem tud valamiről igazi véleményt alkotni, amíg azt ő maga ki nem próbálta, és így van ez a különféle telefonos alkalmazásokkal is. Így csak arról tudok nyilatkozni, hogy nekem mely appok váltak be a mindennapokban, de remélhetőleg egy-kettő nektek is hasznotokra lesz, ha végül valamelyik letöltése mellett döntötök.

Még mielőtt belekezdenék az ajánlóba, szeretném leszögezni, hogy nekem iOS-szel operáló telefonom van, szóval elsősorban az ilyen készülékeken elérhető appokról fogok írni. 

iTunes U
Új kedvencemmel kezdeném, ami azóta lett elérhető számomra, hogy egy hónapja telefont cseréltem, ezzel együtt pedig egy régóta vágyott szoftverfrissítést is eszközöltem. Bár Apple "termékről" van szó, azt hiszem PC-re is letölthető, szóval ha máshol nem is, laptopon bárki élvezheti ennek a csodás alkalmazásnak az előnyeit. És hogy miről is van szó? Az iTunes U egy olyan app, amelyen csomó híres-neves felsőoktatási intézmény előadásai taláhatóak, elsősorban angol nyelven. Tulajdonképpen a legjobban egy podcasthoz lehet hasonlítani, hiszen a kurzusok és tanfolyamok, amelyek közül választhatunk, több részből állnak, ezeket pedig többnyire csak hallgatni lehet - bár van, amelyhez írott anyag is jár. Temérdeknyi különféle téma közül válogathatunk, a kurzusokat pedig akár le is tölthetjük telefonunkra, hogy később internet nélkül is bárhol hallgathassuk őket.

The Homework App
Bár ezt még nem teszteltem élesben, hiszen még fogalmam sincs az egyetemi órarendemről, de a sok átnézett, hasonló alkalmazás közül ez tűnt a leghatékonyabbnak. Ez az app tuladonképpen az iskolai élethez nyújt segítséget: amellett, hogy beállíthatjuk az iskolai évünket és megszerkezhetjük órarendünket, egyéb teendőinket is nyomon követhetjük benne. Így például egy helyen tudhatjuk az összes házifeladatunkat, beadandónkat és a ránk váró vizsgákat vagy dolgozatokat. Ehhez hasonló app még a Study Cal, ami mindezek mellett még a jegyeink alakulását is figyeli, és kezesen kiszámolja nekünk, hogy a következő megmérettetésnél mennyit kell teljesítenünk, hogy végül a kívánt jegyet szerezzük meg.

Zombies, Run
Nagyon régóta szemeztem ezzel az appal, de amikor először kerestem rá, akkor még fizetős volt, így nem töltöttem le. A nyáron viszont valamiért újra eszembe jutott, hogy létezik ilyen és gondoltam megpróbálom újra, hátha azóta ingyenes verziót is gyártottak hozzá. És lássatok csodát! Maga az app és ezzel együtt az alapszolgáltatás ingyenes lett, bár természetesen itt is megvan a prémium lehetőség, de szerintem anélkül is boldogan el lehet lenni. Maga az alkalmazás pontosan az, amit ígér - zombik és futás. Lényegében egy kis kedvcsináló azoknak, akik - mint én - nehezen veszik rá magukat a futásra. A Zombies, Run egy több küldetésből (és évadból) álló történetet mesél el nekünk, amiben mi vagyunk a főszereplők. Egy apokaliptikus világba kerülve, nyáladzó zombihordák elől menekülve lehetünk részesei a történetnek, amit futás közben hallhatunk. A sztori mellett még egy saját táborunk is van, amit a futás közben szerzett felszerelésekkel fejleszthetünk is, így téve igazán teljessé a világvége élményt.

Fitbit
Ez egy olyan app, ami az egészséges életmód elérésében és megélésében segít nekünk. Az elgondolás egyszerű: megadod a súlyod, majd azt, hogy mi a célod (fogyás, szintentartás, hízás) és már kezdhetsz is. A Fitbitben egy helyen vezetheted a napi kalóriabeviteledet (amit aztán a számodra ajánlott értékkel össze is vethetsz), az aznapi folyadélbeviteledet, a mozgást, amit végeztél, valamint a súlyod változását. Azért szeretem a Fitbitet, mert bár szinkronizálható nagyon sok Fitness Wristbanddel és egyéb eszközzel, önmagában is egész jól funkcionál: például a GPS segítségével számolja a megtett lépéseket, ezt pedig magunkhoz mérve (megadhatjuk, mekkora egy lépéshosszunk) kilométerbe is levetíti. Barátokkal pedig még élvezetesebb használni, hiszen lehetőség van egymással versenyezni, és együtt különféle kihívásokban is részt venni.

Soon
A Soon egy nagyon egyszerű alkalmazás. Dióhéjban annyi a lényege, hogy itt külön listákba összevadászhatod azokat a filmeket, sorozatokat, könyveket, éttermeket, stb. amelyeket később ki akarsz próbálni vagy meg akarsz nézni. De városokat, boltokat vagy zenéket is listába gyűjthetsz, egész sok kategória áll rendelkezésedre, viszont te újakat nem kreálhatsz. A listáidra magadtól is vehetsz fel elemeket, de azt is megnézheted, hogy mi az igazán felkapott mostanában a Budapesten, New Yorkban vagy akár Londonban. Ha pedig teljesítettél valamit a listádról, azt ki is pipálhatod, sőt, értékelheted is mások számára.

You May Also Like

0 comments